Oopsie’s – en brödersättning

22 Mar

Oopsie’s. Har ni hört något töntigare namn på en maträtt någon gång? Jag slår vad om att det var någon liten permanentad sydstatstant i USA som tog ut en plåt ur ugnen, slätade ut en osynlig skrynkla på förklädet med volanger, log stort och utbrast ”I’m gonna name them OOOOPSIE’s!”

Jag saknar inte bröd nämnvärt, men det ÄR smidigt att ha en brödersättning som funkar om man till exempel vill ha med sig matsäck på en resa, saknar korvbröd, vill göra pizzadeg, varma mackor eller kanske smörgåstårta… Detta recept kommer från Airams blogg och ”bröden” blir goda tycker jag. Dock bör tilläggas att detta är en ersättning för bröd, det ÄR inte bröd och smakar inte som bröd – är du sugen på tekakor så måste du nog tyvärr äta tekakor. 😉  

Min variant här ovan gjorde jag som Foccacia, med flingsalt, olja, rosmarin och oregano. Jag använde Philadelphia med vitlök och örter och fick ut 6 stora ”tekakor” där varje kaka har ca. 2 gram kolhydrater.
De håller sig goda ett par dagar i plastpåse i kylskåp och går fint att frysa, om man styckfryser dem.

Grund till LCHF-bröd
Ugn 200 grader, tillagning 1 tim.

6 ägg delade i vitor och gulor var för sig
½ tsk salt
1 msk Fiberhusk

200 gram Philadelphia, naturell eller med smak (ingen lightvariant förstås)
½ tsk bakpulver
6 msk krossade linfrön
Tillägg:
Flingsalt, Rosmarin, Oregano, Vitlökspulver, Sesamfrö, Vallmo, Anis, Dillfrö, malda brödkryddor, olja etc.

 

Värm upp ugnen. Vispa äggvitorna riktigt hårda och torra (ca fem min). Fortsätt vispa äggulorna i annan bunke nästan lika länge, tills smeten blivit ljust gul och fluffig. Tillsätt ost, fiberhusk och salt i gulorna och vispa helt slätt. Vänd försiktigt ihop vitorna med ägg/ostsmeten – vispa inte, använd istället slickepott och vänd med stora rörelser. Tillsätt linfrön och bakpulver och vänd ner försiktigt. (Jag blandade i detta i ägg/ostsmeten och vände sedan ner alltihop i äggvitorna – funkade också bra.)

Tips: Börja alltid vispa äggvitor på lägsta hastighet. Öka farten efter hand och låt äggen bli riktigt sega innan de vispas till skum.

Klicka ut på bakpappersklädda eller smorda plåtar.
Foccacia: droppa lite olja, krydda med salt, vitlökspulver, rosmarin, oregano
Hamburgerbröd: strö över sesamfrön
Mackor: dofta över malda brödkryddor med tesil
Grädda i ca 15 min eller tills ytan blivit gyllenbrun.

Kex: stryk ut smeten tunt på pappret. Strö över rikligt med frön och kryddor + en liten aning flingsalt
Grädda i 15-20 min. Ta ut plåten och skär i bitar eller remsor. Stäng av ugnen, ställ tillbaka plåten, men låt luckan stå på glänt och med tex en träslev emellan. Låt kexen torka på eftervärme 45-60 min.

Ett stort tack till Airam för receptet! 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: