Pajdeg, tre varianter

5 Maj

Visst kan man göra paj utan pajdeg men jag gillar att ha något att knapra på. 🙂 Recepten är inte mina utan det cirkulerar många varianter med små ändringar i bloggar och forum; sista receptet vet jag dock kommer från Airams blogg, tusen tack!

Översta degreceptet testade vi idag – kanten blev krispig och lite seg, mums! Som ost i degen valde jag parmesan vilket blev väldigt lyckat. Fyllningen blev 125 g rökt skinka, 150 g broccoli, 1 stekt gul lök, 2 dl riven brännvinsost, en skvätt grädde och 2 ägg. Ca. 8 gram kh per pajportion alltså (inkl. degen) om du delar pajen i fyra delar. Works for me, men för den som vill dra ner lite kan jag rekommendera att tex. skippa löken eller dela pajen i sex delar.

Kolhydrathalterna i degarna är uträknade utifrån angivelserna på Recepthjälpen och är generella mått. I verkligheten varierar de förstås beroende på den malda mandeln i mandelmjölet och på ditt val av ost. Återigen kan jag tipsa om Lidls finmalda mandel för ca. 20 kr/200 gram.

Ca. 13 g kh
2 dl mandelmjöl, 1 dl krossade linfrön, 2 dl finriven ost,
1 msk Fiberhusk, 25 g smör, 1 ägg.

Blanda allt till en deg, gärna i mixer. Platta ut tunt i en pajform.
Grädda i 200° ca 8 minuter eller tills ytan är gyllenbrun.

**********

Ca. 14 g kh
1 dl Pofiber, 1 msk Fiberhusk, ½ tsk bakpulver, 75 g rumsvarmt smör,
1 äggula, ¾ dl vispgrädde.

Blanda de torra ingredienserna. Arbeta in smör, äggula och grädde.
Platta ut i en pajform med 25 cm Ø och förgrädda i ca 5 min i 200°.

**********

Ca. 20,5 g kh
4 dl mandelmjöl, 1 dl riven parmesan, 1 ägg, 25 g smör i bitar.

Blanda allt till en deg, gärna i mixer. Platta ut tunt i en pajform.
Grädda i 200-225° ca 10 minuter eller tills ytan är gyllenbrun.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: