Kostverktyget på lchf.se

26 Maj

I förrgår bestämde jag mig för att investera lite pengar i ett kostverktyg där man kan skriva in vad man äter och så får man fram dels kalorier och dels fördelningen av kolhydrater, fett och proteiner. Det finns flera gratisvarianter på nätet och jag har nog testat alla, men det på medlemssajten lchf.se är i mina ögon det som är minst meckigt.

Fördelen med ett sådant här verktyg är att man får svart på vitt hur man faktiskt äter. Det tog mig bara en dag att inse att jag äter lite för mycket energi för att gå ner jämnt och stadigt i vikt (min vikt tar liksom mer hoppsaskutt nedåt ;-)) och då var det ju bara att testa med att dra ner lite på kalorierna och se hur det fungerar. 🙂 Samtidigt är verktyget bra att testa recept på. Jag ska exempelvis bjuda tjejerna i scrapbookingkursen på pannacotta med hallon i nästa vecka och så satt jag och kollade in receptet och bollade lite fram och tillbaka hur mycket grädde och bär som borde passa bra till varje portion för att det inte skulle bli varken för många kolhydrater eller för många kalorier (det är ju en fika för ett gäng relativt stillasittande tjejer, inte en middag för råbarkade skogshuggare).

Det enda som kanske krävs är en hushållsvåg till kött och sådant och att man hittar en bra sida med måttomvandlingar och måttangivelser på internet, för det är inte alltid helt lätt (tycker jag) att veta till exempel hur mycket en matsked grädde väger (15 ml av något flytande vad-som-helst är helt enkelt ca 15 gram, brukar jag tänka ;-)).  Recepthjälpen brukar vara finemang till detta:

Ett medlemsskap för en enda månad kostar 200 kr; tecknar man sig för en längre tid betalar man mindre per månad (men man måste betala hela perioden i förskott, vilket jag tycker är dumt – det är ju lättare för plånboken att betala 69 kr en gång i månaden i ett år än att betala 828 spänn vid ett tillfälle). I övrigt får man tillgång till en receptbank, det finns självklart massa info om lchf, man kan blogga om man vill (och läsa andras bloggar), det finns ett forum (med väldigt dålig fart i tycker jag; lchf-forum.se är roligare), man kan läsa krönikor och artiklar och ställa frågor till såväl andra användare som experter. Jag kommer nog att använda mig mest av kostverktyget, så jag ska utvärdera det en månad och se om det är värt att lägga mer pengar på.

Ett svar till “Kostverktyget på lchf.se”

  1. Marika 1 juni, 2011 den 07:50 #

    Hej!
    Vilken bra blogg, den kommer jag att följa! Jag äter också LCHF och mår prima. Jag har också ett program där man kan skriva in hur mycket man äter och som räknar ut kh osv… praktiskt när viktnedgången stannar av! Jag går också ner i skutt, först står det still och sen hoppar det ner en eller ett par kg…
    Lycka till! M.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: