Mandeltårta a la Mariann

12 Jun

Nu har Mariann varit i farten igen och skapat en mandeltårta med två lätta mandelbottnar och en smörkräm mellan/över bottnarna. Jag provbakade idag och tyckte om den, men jag saknar något lite syrligt i den goda men mastiga smörkrämen…rivet limeskal? Några teskedar pressad citron?

Mandeltårta, 8 bitar
Ca. 3.5 gram kh, 370 kalorier.

* 5 äggvitor
* 3 dl mandelmjöl eller 150 g mandlar, skållade och malda.
* 3 msk sukrin

Smörkrämen:
* 5 äggulor
* 1 dl grädde
* 3 msk sukrin
* 200 g smör
(ev. limeskal eller lite saft från lime/citron)

Rostade mandelflarn eller grovhackade hasselnötter till garnering

Blanda gulor, sötning och grädde i en kastrull. Sjud upp tills det nästan kokar – men låt det inte börja koka!
Låt krämen koka ihop lite och tjockna. Vispa sedan i det kalla smöret lite i taget och ställ krämen kallt. Den tjocknar ju kallare den blir så gör den gärna ett par timmar/kvällen innan du börjar med resten av kakan.

Vispa äggvitorna hårt, tillsätt sötning och vispa ytterligare ca tre minuter.
Vänd försiktigt ner mandelmjölet.
Dela smeten i två delar och lägg ut rundlar med 24 cm diameter på bakplåtspapperklädda plåtar, eller använd eller två små rektangulära ugnsformar som du klätt med bakplåtspapper.
Grädda i ca. 20 minuter.
Vänd omedelbart över bottnarna på nytt bakplåtspapper, dra försiktigt bort det gamla papperet och låt svalna ordentligt.

Bred sedan halva den kalla smörkrämen över botten och lägg den andra botten över. Smörkrämen som blir över breds över kakan. Strö sedan lagom mängd rostade mandelflarn eller hackade hasselnötter över. Låt stå kallt tills servering.

3 svar till “Mandeltårta a la Mariann”

  1. Mirja 13 juni, 2011 den 06:51 #

    Attans Nettan du lägger ju upp så mycket gott att jag inte hinner prova allt. Tänk på att jag är småbarns mamma med begränsad tid 😉

  2. Terés 14 juni, 2011 den 20:57 #

    Jaha, nu sitter jag här igen och blir sugen…. Det här såg ju onekligen gott ut! Synd att jag är allergisk mot både nötter och mandel bara! Kanske kan byta ut mandelmjölet mot nåt annat… Göra eget mjöl på cashew ist? Fast det är betydligt mycket mer kh i det förståss…

    Kram på dig!

  3. Julia 7 augusti, 2011 den 21:21 #

    Åh, det här var så gott, det godaste jag bakat inom LCHF! Jag följde ditt tips och tog i lite citronjuice i krämen och så toppade jag med färska blåbär och rivet citronskal. Helt fantastiskt! Tack för en toppenblogg och alla goda recept 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: