Bakverk inom LCHF? Del 2.

19 Jun

Jag läste för ett tag sedan ett väldigt intressant resonemang inne hos Mariann angående bakverk, och tänkte ta upp det som hon skriver här.

Har ni tänkt på vad det blir kvar om man tar bort både socker och vanligt mjöl från bakningen? Ägg och smör brukar nästan alltid vara de viktigaste beståndsdelarna. Låter det bekant? 😉 Vi är så itutade att kakor och bullar är DÅLIGT och att man ska äta sådant väldigt sällan och gärna ha lite dåligt samvete över att vi äter också – men är det verkligen så dåligt för oss som vi tror?

Om vi bortser från diskussionen om sötningsmedel i bakverk och kikar på ingredienserna i övrigt hos till exempel de Kärleksmums som jag visat tidigare här i bloggen så ser vi följande:

Ägg, smör, kokosnötsmjöl, kakao, Philadelphia och lite kokosflingor är helt okej mat ur lchf-synpunkt. Proteininnehållet per bit i kakorna är lite väl lågt men å andra sidan är kolhydratsinnehållet också riktigt lågt.

Kan det vara så att man rentav kan räkna en sådan här kaka till kategorin ”mat”? Visst är det en provocerande tanke? 🙂

Nu menar jag förstås inte att det är fritt fram att äta kakor jämt – om inte annat så är de oftast ganska små och man håller sig inte mätt särskilt länge om man inte kompletterar med något annat. Som tidigare sagts kompliceras saken också av att många av oss behöver komma till rätta med sitt sockersug och att de flesta lchf-bakverk innehåller åtminstone en liten mängd sötningsmedel som kan underhålla sötsuget. Däremot tycker jag att det är intressant att se att man inom en lchf-kost äter så många ”förbjudna” saker som smör och grädde och ändå går ner i vikt – kanske kan vi till och med äta anpassade bakverk utan att behöva ha en gnutta dåligt samvete? Det låter väldigt bra…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: