Koka egen fond

24 Jun

Dagens snabba tips – hemmakokt fond! Nu kommer alla med småfolk hemma att skratta lite åt mig, men jag är en sådan där husfru som gillar att lalla runt i köket en halv dag, fixa långkok och sådana präktiga saker. Alla kanske inte har ork att göra det (eller tid, med jobb och barn som kräver tillsyn), men för er som har det kan jag rekommendera att spara på kokspadet nästa gång som ni kokar kött, typ fläsklägg. Sila bort alla grönsaker, lagerblad och hela kryddkorn när köttet är klart, ställ tillbaka spadet på spisen och låt det koka ner till halva sin mängd ungefär. Häll upp i en burk eller i isformar och ställ in i kyl eller frys. Ger en helt fantastisk bas till såser och grytor!Dessutom superbilligt och helt fritt från glutamat och andra mysko grejer.

Självklart kan du också köpa lite köttben billigt i butik. Släng gärna in dem tillsammans med blandade grönsaker och lite kryddor + smör eller olja i ugnen en stund (225 grader, ca. 40 minuter) så att allt bryns. Smält sedan smör i en stor gryta, häll i ben och grönsaker och fyll på vatten så att det nätt och jämnt täcker. Låt koka i flera timmar. Sila och koka ner som ovan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: