Kålpudding a la Anneth

30 Jun

Vanlig, hederlig husmanskost kan väl vara gott ibland, eller vad säger ni? 🙂 Det här är typisk vardagsmat hemma hos oss, billig mat i stor form så att det räcker till både morgondagens lunch och flera matlådor. Inget fancy, men mumsigt och snällt mot plånboken.

  • EDIT. Eftersom min man två gånger misslyckats med att göra denna kålpudding genom att få totalt hjärnsläpp och i stället åstadkomma någon sorts tacopaj med kål, ost och äggstanning (vilket lett till medlidsamma ryggklappar från min sida följt av hånfulla statusuppdateringar på Facebook – precis som vilken annan kärleksfull partner som helst skulle göra), så har jag nu utökat beskrivningen med fler bilder och lite mer text. Kålpudding for dummies, helt enkelt.

Jag varierar puddingen beroende på vilka mängder kål och köttfärs jag har hemma, och idag blev det så här:

Kålpudding, 6 stora portioner
(9 gram kh, 580 kalorier per portion)

* 800 gram färs (här blandfärs)
* 1200 gram vitkål
* 1-2 paket bacon (näringsinnehållet är beräknat på två paket men egentligen räcker ett)
* 1/2 dl grädde
* Ägg
* Ev. riven gul lök (räkna med att kh ökar en smula då)
* Ev. fond till smaksättning av färsen
* Salt, peppar (snåla inte)


Strimla kålen och bryn i rejält med smör på medelvärme under ganska lång tid, tills kålen är gyllenbrun och ganska mjuk (smakar hundra gånger bättre än om man bara strimlar den och kör in den i ugnen). Krydda med salt och vitpeppar.


Stimla bacon (på bilden syns två paket eftersom jag håller på att göra en extra sats att frysa in.) under tiden som kålen bryns. Häll bacon i en stor bunke och diska kniv och skärbräda.


Riv ev. lök grovt. Häll i bunken med bacon. Diska kniv och skärbräda. (Ja Kristofer, jag vet att du suckar, men det är inget mot vad jag kommer göra om jag kommer hem och ser att köket är ett bombnedslag.)


Sätt på ugnen på 200 grader. Om du springer iväg från köket för att till exempel försöka slå din frus rekord i Zuma Blitz, glöm då inte bort att ständigt springa in i köket och röra om i kålen. Det går fort när den väl börjar brännas.


Blanda färsen med bacon, lök, ägg, grädde, fond och kryddor.


Tryck ut färsen i en ugnsform (här syns som sagt dubbel sats), lägg kålen ovanpå och lägg på smör som du hyvlat med osthyvel. Stek i 200 grader i mitten av ugnen i ca. en timme. Håll lite koll så att inte översta lagret av kålen kremeras. Lägg en bit aluminiumfolie eller ett bakplåtspapper över om kålbitarna börjar bli för bruna och krispiga.

God sås

Sila av spadet i en kastrull. Häll i en skvätt grädde och lite mörk soya. Klart!

3 svar till “Kålpudding a la Anneth”

  1. Mirja 30 juni, 2011 den 15:13 #

    Gottigt, en annan glömemr bort att man kan göra mycket mumsigt med kål.

  2. Terés 30 juni, 2011 den 21:25 #

    så perfekt att du bloggade det här just nu. Igår pratade vi om kålpudding och att jag skulle leta reda på nåt gott recept… Tackarrrr!

    Kram

  3. Annette 7 juli, 2011 den 10:26 #

    Mums!! Tack för det receptet, kommer precis i rätt tid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: