Mandel- och kokoskex a la Anna Hallén

23 Aug

Jag fotade av frukosttallriken i all hast innan jag moffade i mig maten. 🙂 Idag var det bara ett enda ägg kvar i skålen med färdigkokta ägg som vi alltid har stående i kylen, så det fick bli lite annorlunda frukost för mig idag. Jag har ju bakat kex med mjölmix från LCHF-butiken tidigare, men när jag bläddrade i Anna Halléns bok LCHF-husmanskost så hittade jag ett recept på kex som jag ville testa. Egentligen skulle jag ha testat det långt tidigare men av någon anledning så hade jag fått för mig att min mixer aldrig skulle tåla att mala ihop så kompakta saker som nötter, det är en svag och ynklig stackare…men det kunde den i alla fall! Yeay!

Jag följde inte receptet helt utan kastade i vad jag hade hemma; det är nog bara att variera med olika nötsorter tror jag. Grundsatsen ger ca. 1 liter färdigt mjöl som man sedan kan förvara svalt, gärna i en burk i kylen.

Mandel- och kokoskex, mjölmix

2 dl sötmandel
2 dl kokosflingor
1 1/2 dl hela linfrön
1 dl skalade sesamfrön
1 1/2 dl solrosfrön
2 dl cashewnötter

Kex: 

3 dl mjölmix
3 ägg
1 tsk bakpulver
2 krm salt

Sätt ugnen på 175 grader.

Mixa alla ingredienser utom ca. 1/2 dl linfrön, i en matberedare tills det blir som ett halvgrovt mjöl. Blanda i resterande linfrön.

Blanda samman 3 dl mjölmix med ägg, bakpulver och salt i en bunke. Låt stå i någon minut.

Bred ut smeten tunt på en plåt med bakplåtspapper (går enklast med en sked som du då och då sköljer i kallt vatten).

Grädda i mitten av ugnen ca. 15 minuter tills smeten får lite färg. Ta ut plåten och skär kexen i lagom stora bitar.

Sätt in plåten i ugnen igen men SÄNK VÄRMEN till 50-75 grader. Kexen ska stå inne tills de känns spröda och hårda, ca. 1 timme. Ställ en äggklocka och kolla till dem då och då.

4 svar till “Mandel- och kokoskex a la Anna Hallén”

  1. Vardagstugg 23 augusti, 2011 den 11:41 #

    Såg gott ut, måste provas! Härlig blogg att läsa med massa fina tips! Grattis till viktnedgången =)

    Trevlig dag!

    Annelie

  2. petrapeu 23 augusti, 2011 den 13:12 #

    Var kexen goda då:)?

    • Lillnettan 23 augusti, 2011 den 15:55 #

      Sv: Absolut – jag skulle inte tipsa om nåt som jag tyckte var äckligt! 😀

  3. petrapeu 24 augusti, 2011 den 08:47 #

    Så bra, då ska jag testa att göra dem idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: