Köttdieten

2 Sep

Intressant egentligen… Plötsligt bytte ”Fettdieten” namn till ”Köttdieten” i media. Fokus flyttades från en negativ sak till en annan negativ – nu handlar det inte om det farliga otäcka fettet utan om att lchf-förespråkare påstås äta ofantliga mängder kött som ger negativ miljöpåverkan.

Är det så? Nej. LCHF innebär precis samma proteinmängd som rekommenderas inom tex. tallriksmodellen. Low carb, high fat innebär att du byter ut kolhydrater mot en högre andel fett. Det är det centrala. I alla ”handböcker” jag läst om kosten står samma sak: proteiner är viktiga men du ska äta en lagom mängd protein, inte mer än du gjorde tidigare. Det handlar INTE om att tänka ”oj nu har jag ingen potatis på tallriken, bäst jag tar tre kotletter i stället för en så att jag blir mätt”. En lagom mängd protein i kombination med en ökad fetthalt kommer att göra dig mätt.

Varför har folk fått för sig det här? Delvis tror jag att det är ett felaktigt antagande som folk helt enkelt gör för att de har för lite kunskap om kosten. Fördomar, helt enkelt. 😛 Jag tror dock också att det finns många lchf:are, särskilt nybörjare och kanske särskilt kvinnor, som inte har några problem med att dra ner på kolhydrater men som åtminstone till en början inte vågar äta mer fett eftersom man hela livet blivit itutad att FETT gör dig FET. Vad äter man då? Jo, mer protein. För säkerhets skull, liksom. Inte bra för miljön, inte bra för viktnedgången. 🙂

Ideologin bakom lchf propagerar också för att äta ren, obehandlad mat. Det innebär att många av oss faktiskt väljer vårt protein med omsorg även om det innebär en högre kostnad för oss. Ekologiskt och närproducerat äts i mycket högre grad här hemma än tidigare. Dessutom äter vi knappt någon frukt, vilket innebär att vi inte bidrar till att frukt fraktas kors och tvärs över världen för att svenskarna ska kunna äta alla typer av frukter året runt. Är det verkligen LCHF:are som bidrar till mest miljöförstöring….?

Sedan finns det förstås en del ”hardcore-lchf:are” som av olika orsaker äter väldigt strikt, bara några få kh om dagen. Jag har fått för mig att denna grupp äter mer kött än oss andra, vilket kanske är en fördom från min sida. 🙂 Samtidigt så är det ingen kost som rekommenderas, normal lchf ligger på runt 20-25 gram kh per dag och det ger utrymme för en hel del grönsaker och mejeriprodukter. Jag äter ganska mycket grönsaker och försöker aktivt variera mitt protein mellan ägg, fisk, skaldjur, kyckling och rött kött. Jag har heller inga problem med att äta till exempel tomatsoppa med vitt vin och grädde till middag – inget kött där. 🙂 Och så varierat tror jag att de flesta av oss äter?

Jag vill avsluta med att lyfta fram godisets miljöpåverkan – faktiskt en helt onödig miljöpåverkan då godis knappast tillför något näringsämne som vi behöver utan bara är tomma kalorier. Citerat från Livsmedelsverkets hemsida.

”Godis och chips har betydligt större klimatpåverkan än äpplen, mjölk och bröd. Det framgår av en studie som har gjorts av SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik, på uppdrag av Nordiska ministerrådet och Livsmedelsverket. Det är första gången som godisets påverkan på miljön har analyserats.

Studien baseras på livscykelanalyser av godis, chips och läsk. Den visar bland annat att ett kilo chips leder till utsläpp av 2,2 kilo växthusgaser, vilket är 20 gånger så mycket som för ett kilo av råvaran potatis. Av de undersökta produkterna har läsk minst klimatpåverkan, medan godis påverkar klimatet mest. Skumgodis har större klimatpåverkan än gelégodis medan mjölkchoklad har tre gånger så stor klimatpåverkan som mörk choklad.

– Kött är den livsmedelsgrupp som normalt har störst klimatpåverkan. Därför är det anmärkningsvärt att en påse skumgodis har lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött, säger Anna-Karin Johansson.

Den svenska konsumtionen av godis, chips och läsk leder till utsläpp av nästan en halv miljon ton växthusgaser, motsvarande 0,8 procent av Sveriges totala utsläpp och cirka 2,6 procent av livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan i Sverige.

– Det kan tyckas lite men med tanke på att läsk och godis är tomma kalorier är det en onödig klimatpåverkan. Konsumtionen av de här produkterna har dessutom ökat betydligt – i dag dricker vi fyra gånger så mycket läsk och äter dubbelt så mycket godis som på 60-talet, säger Anna-Karin Johansson.

År 2007 konsumerade svenskarna i genomsnitt 1,6 kilo potatischips, 15,2 kilo choklad och konfektyr samt 87,7 liter läsk.

– Vi kommer att använda den här studien för att komplettera den information om matens miljöpåverkan som finns på vår webbplats, säger Anna-Karin Johansson.

Ladda ner rapporten från Nordiska ministerrådets webbplats: The environmental impact of the consumption of sweets, crisps and soft drinks

Livsmedelsverkets information om matens miljöpåverkan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: