Smörkyckling med lime och örter

5 Sep

Igår lagades det mängder av krubb i det strinnholmska residenset! Mina föräldrar kom på besök från västkusten, trötta och rejält snuviga så jag försökte pigga upp dem med god mat. 🙂

Mamma är lite kinkig med kryddor och annat på grund av magkatarr och en del andra åkommor, så det fick bli vitt kött med milda smaker. Om resten av måltiden var lchf? Javisst! Det passade bra både för pappa som har diabetes och för mamma som behöver enkel, ”ren” mat utan ingredienser som retar hennes stackars mage. Blomkålsmos med creme fraiche och sås på stekspadet blev det.


Jag hann inte fota innan folk högg in på den ena kycklingen, men den andra är fortfarande intakt på bilden. Väldigt gott blev det.

Smörkyckling med lime och örter
175 grader, ca. 1.5 timme

Hel kyckling, ca. 1-1.3 kg (jag tog två, för min släkt äter som vargar)
Salt, peppar
Några nävar färska hackade örter, alternativt några tsk torkade (jag mortlade några tsk timjan)
Rivet citron- eller limeskal (jag tog 1 lime)
Rejält med smör, sisådär 100-150 gram
1 citron eller 1 lime, halverad
Soya

Förvärm ugnen till 175 grader. Ta fram smöret så att det hinner mjukna. Skölj kycklingen in- och utvändigt och torka den torr med hushållspapper. Krydda kycklingen invändigt och dra sedan försiktigt upp skinnet vid bröstsidan utan att göra sönder det. Med andra handen lossar man skinnet från köttet – använd händerna, det är enklast. Det brukar hänga ihop med en liten vävnadsbit och man kan antingen låta den vara kvar i mitten och göra två tunnlar på vardera sidan eller försöka skära loss den med en liten vass kniv. Blanda en del av örterna, smör, salt & peppar, spara en liten hög med smör till utsidan av kycklingen och gojsa in större delen av smöret under huden. ”Massera” kycklingen så att smöret fördelas jämnt (det kommer kännas helt makabert när du gör det, men det kommer bli gott). 🙂

Stoppa nu in citron/lime och örter i buken på kycklingen. Lås vingspetsarna på undersidan och bind ihop kycklinglåren så att den inte ligger och spretar med benen. Usch, jag får otäcka bilder i huvudet…

När man fyllt håligheten skårar man ett par gånger på varje lår och gnider in resten av smöret. Då kan värmen tränga in i lårköttet och det tillagas snabbare. Gnid in skinnet med resten av smöret samt soya för fin färg och krydda med salt och peppar. Ugnstek i 1 1/2 timme i 175 grader.

Sila spadet och späd med lite grädde och ev. lite soya. Koka ihop till världens godaste sås och krydda mer med  kycklingfond om det behövs. Red med ett par äggulor; vispa ordentligt och låt inte såsen koka för då skär den sig.

4 svar till “Smörkyckling med lime och örter”

  1. Madde 5 september, 2011 den 17:53 #

    Mums 🙂

  2. ulla 6 september, 2011 den 15:55 #

    En fråga, hur lång är du? min startvikt var också 88 kg, men vikten är ju avgörande för var ens målvikt är.

    • Lillnettan 6 september, 2011 den 17:14 #

      Sv: Jag är 1.68 – tror jag! Mellan 1.65 och 1.68 i alla fall. 🙂

      • ulla 6 september, 2011 den 17:53 #

        Lika långa alltså ! Men jag siktar inte på så låg målvikt, då skulle jag känna mej MAGER. Är mycket äldre än du är dessutom och då behöver man lite mera utfyllnad i rynkorna 😉
        Otroligt för övrigt va du rasat i vikt, min viktnedång går i snigelfart, men i alla fall åt rätt håll !! Började i feb -11, och bara 4 kg hittills (blev en del synder under sommaren med många trevliga kalas o middagar), men kläderna känns lösa i a f !!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: