Kryddor och tillsatser

19 Sep

Jag fick en fråga från en bloggläsare om kryddor – vad kan man använda när man smaksätter maten?

Taco Spice Mix

Frågan är inte helt okomplicerad – faktiskt kan det bli rena djungeln om man vill vara väldigt noga med vad man får i sig. ”Rena” kryddor, till exempel torkad timjan, går självklart att använda hur mycket man vill. Kryddblandningar som exempelvis tacokrydda ska man däremot vara försiktig med; läser man på innehållsförteckningen hittar man ofta druvsocker som den viktigaste beståndsdelen och det är ju inte ultimat om man vill dra ner på kolhydraterna. 🙂 Ytterligare en komplikation är att kryddblandningar också kan innehålla exempelvis glutamat och andra smakförstärkare. Dels är det inte nyttigt för kroppen och dels kan jag känna att om jag ska betala för en krydda (ofta ganska dyrt) så vill jag väl inte betala för massa utfyllnad som salt och kemisk skit?

Jag skulle rekommendera att ni läser det här blogginlägget. Författaren har där saxat information från en artikel av Mats-Eric Nilsson som skrivit böckerna Den hemliga kocken och Äkta vara, och inlägget sammanfattar hur man kan tänka kring tillsatser i mat över lag. Här finns också en E-nummernyckel om man skulle vara intresserad av vad som döljer sig bakom alla kryptiska siffror på innehållsförteckningarna. Jag själv är inte jättenitisk och tänker att vissa ämnen faktiskt måste finnas i maten om jag ska kunna äta den (att bara äta enbart färskvaror funkar inte riktigt för mig och ibland måste en burk stå i kylskåpet ett par veckor – då behövs det lite konserveringsmedel, till exempel), men jag brukar försöka undvika numren E621-E625 eftersom det är olika typer av glutamat. Enligt Livsmedelsverkets hemsida är glutamat inte skadligt på något sätt, men jag tror ändå på att vara återhållsam med detta ämne; googla på ordet och läs runt lite så förstår ni.

Men tillbaka till just kryddorna. Ett ambitiöst sätt att undvika tillsatser är förstås att köpa ”rena” kryddor och blanda friskt. Googla för recept; min erfarenhet är att till exempel tacokrydda kan bli mycket godare än köpekryddan och det är inte särskilt svårt eller dyrt heller – har du spiskummin hemma så är det mesta klart. 🙂 En del kryddblandningar utan tillsatser finns också att köpa hos LCHF-butiken, till exempel tacokrydda och barbeque.

I övrigt då? Tja, när det gäller kryddor så är det förstås personlig smak som gäller. Salt och peppar är en självklarhet, men utöver detta så brukar jag ha kryddor i dessa högst personliga kategorier:

* Örtkryddor. Jag brukar ha ett förråd med örtkryddor som timjan, oregano, basilika och dragon hemma. Gott till kalla såser, kryddsmör, bearnaise, pizza, gratänger osv.

* Långkok/grytor. Lagerblad och några påsar med hela pepparkorn av olika slag; kryddpeppar till exempel. Rosmarin och enbär är också gott.

* Indiskt/thai/hetta. Paprikapulver, chilipulver, koriander, spiskummin, curry, vitlök- och lökpulver… En aningen het och väldigt smakrik allroundkrydda som jag gillar till det mesta är Tony Chacheres Original Creole Seasoning – tummen upp!

* Bakning. Kanel, kardemumma, vaniljpulver, pepparkakskrydda, saffran, essenser…

* Fonder. Jag använder hellre fonder på flaska än buljongtärningar.

* Färska smaksättare. Underskatta inte vitlök, lök, chili och citron/lime. 🙂

Ett svar till “Kryddor och tillsatser”

  1. carol 19 september, 2011 den 20:07 #

    Tack, speciellt for ett sadant SNABBT svar!! jag har nu antecknat och nar jag aker och handlar ska se vad jag kan hitta i de italienska kryddhyllorna….(hittade t ex torkad dragoncello som jag inte sett nagon annan stans i helgen nar det var stor marknad i min by…kopte pa mig lite…)
    Kramar
    Carol

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: