Frusen cheesecake med lemon curd

11 Okt

En fräsch, kall cheesecake med syrlig citronsmak, kan det bli bättre? Enda kruxet är att man måste komma ihåg att ta fram den i god tid innan den ska ätas (åtminstone en halvtimme), annars är den för hård. Vi satt och hackade med våra skedar bra länge igår. 🙂 Men den var uppskattad på pysselkvällen i alla fall, alla tjejerna tyckte om den!

På fotot ser ni att jag gjorde ett täcke med mixade passerade bär upptill, men det blev ganska isigt så det är skippat i receptet.

Satsen lemon curd blir ganska rejäl (ca. 3.5 dl) och mängden kh i desserten beror på hur mycket kräm du väljer att ringla ner i cheesecakesmeten. Överskottet kan förvaras i kylskåp i några dagar.

Lemon curd:

Saft från 2 citroner (ca. 75 gram = ca 6.5 gram kh)
3 ägg
50-75 gram osaltat smör
Sötning, tex. Sukrin/Sötin

Vispa ägg och sötningsmedel i en liten kastrull, börja med 1/2 dl och tillsätt mer sötning senare i processen om det behövs. Pressa citronerna och tillsätt dem. Smaka av. Sjud på svag värme tills smeten tjocknar, den får inte koka. Ta av kastrullen och vispa i smör. Låt kallna.

Cheesecakesmeten är från Annika Rognebys Bakglädje med LCHF, men hon smaksätter med blåbär och hallon i stället för citron.

Cheesecakesmet:

3 dl grädde
200 gram cream cheese (Philadelphia eller Lidls syrligare och billigare variant med yoghurt)
3 ägg
Vaniljpulver efter smak
Sötning efter smak

Dela äggen, lägg vitorna i en bunke och gulorna i en annan.

Vispa äggulor poröst med sötning och vanilj.

Vänd ner osten och rör till en jämn smet (enklast med elvisp)

Vispa grädden hårt i en separat skål och vänd ner i den övriga smeten.

Vispa äggvitorna hårt och rör försiktigt ner dem med sked i smeten.

Häll över allt i en springform med löstagbara sidor.

Ringla över lemon curd i valfri mängd och rör försiktigt så att det blir lite ”marmorerad” effekt i smeten.

Frys i ca 5 timmar. Ta ut i god tid innan servering.

Ett svar till “Frusen cheesecake med lemon curd”

  1. Daniela 11 oktober, 2011 den 08:58 #

    Gillar din blogg, och dina härliga recept! 🙂 Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: