Kritiken mot LCHF

7 Jan

”Nej usch, jag skulle aldrig kunna äta så mycket stekt mat. Och helt utan grönsaker!”

Jag funderar ofta på den kritik som lchf-kosten får utstå och har kommit fram till en sak: jag är också kritisk till lchf-kost. Det vill säga den BILD av lchf-kost som väldigt många människor har. Vi äter tydligen otroliga mängder stekt, rött kött, inga grönsaker eller bär, maten är flottig, allt simmar i smör och grädde och ost, vi ger våra ungar fruset kokosfett i stället för glass (wtf?!), och så vidare. Det tror sjutton att folk som ”vet” detta om vår kost är negativa till den! Det skulle jag också vara.

Att ringa in hur en lchf-kost ser ut är svårt, för det finns inga färdiga mallar eller kostprogram. Lchf utgår nämligen från DIG, från din unika kropp. Förutom det uppenbara (?) att kosten kan se olika ut beroende på om den som äter lchf äter i syfte att gå ner i vikt, gå upp i vikt, vill hålla vikten eller bara må bra, så tycks få inse att det kan finnas tusen skillnader i hur olika lchf:are äter som i sin tur beror på mängder av olika faktorer. Pengar, tid, ork, lust, ideologi… Jag älskar att laga mat och att experimentera i köket. Mat intresserar mig. Vi väljer att lägga ganska mycket pengar på mat och även mycket tid eftersom vi planerar vår mat veckovis, bläddrar i kokböcker, skriver inköpslistor osv. Jag varierar mig mellan rött kött, kyckling, fisk, skaldjur och vegetariskt. Skillnaden mellan mig och exempelvis den fattige studenten som hatar att laga mat och vars grundstomme i kosten är ägg, bacon, lök, köttfärs, smör och kaffe med grädde är förmodligen jättestor. Ändå kan vi båda kategoriseras under lchf. Förstår ni hur jag tänker? 🙂

Det finns också lchf:are som verkligen omfamnar fettaspekten och äter, säg,  150 gram smör om dagen. Det är också lchf, per definition. Men! Det är INTE den lchf som rekommenderas eller som särskilt många av oss följer. Lchf i sin grundform är varierad mat där du gott och väl får i dig alla näringsämnen du behöver. Äter du enorma mängder fett kommer du inte orka äta särskilt mycket utöver det, och då riskerar du näringsbrist. En lchf:are äter generellt ganska lite mat eftersom fettet i maten snabbt gör oss mätta, och det medför ett ansvar att då se till att den maten man faktiskt äter innehåller allt det som kroppen behöver.

Nu generaliserar jag, men jag skulle nog säga att de som äter ”sämst” lchf är kategorin människor som desperat vill ha en quick fix inför badsäsongen och som skulle äta radon om det bara fick dem att tappa kilon. Ofta hoppar människor på lchf spontant för att gå ner i vikt, och om man inte är påläst så blir det ju naturligt så att man äter enligt den bild av lchf som man fått exempelvis från media. Mycket ägg & bacon, smör i kaffet och sånt… Nu för tiden kommer det också fler och fler kostrådgivare inom lchf, som även de ibland har diametralt olika inställning till kosten. Det är inte lätt att veta vem man ska tro på… Ett tips som jag förespråkar, men som tar lite längre tid, är att börja med att läsa in dig på kosten och sedan försöka anpassa den utifrån dina mål. Sen får du justera mängderna fett, kolhydrater och proteiner efter hand som du märker hur kosten fungerar och hur du mår.

Jag menar inte att jag skulle vara någon perfekt lchf-guru, för det är jag inte. Jag har hittat MIN lchf, det som funkar för just mig och som jag mår bra av. Min poäng är snarare att det finns stor variation inom hur man äter lchf och att den variationen sällan uppmärksammas av exempelvis media, med följden att gemene man skapar sig en orätt bild av hur de flesta lchf:are i praktiken äter. Jag önskar att vi ibland kunde stanna upp i våra hetsiga debatter och fråga våra belackare hur de tror att en typisk lchf-middag ser ut. Kanske kan man börja reda ut missförstånden och fördomarna där, i det mötet?

5 svar till “Kritiken mot LCHF”

 1. Danielas Lchf Blogg 8 januari, 2012 den 14:25 #

  Väldigt klokt inlägg Anneth! Många har en väldigt snedvriden syn på lchf…Tyvärr.
  Ha en skön söndag! Kram

 2. Ullis 9 januari, 2012 den 17:28 #

  Bra inlägg. Jag är supertrött på folk som tror att vi äter matskedar med smör och bara en massa kött. Jag för min del har aldrig ätit så mycket grönsaker som jag gör numera. 🙂

  Sedan finns det ju de som tjatar om igen-geggade blodkräl och kolesterol. Sektfolk är vi också. Suuuuck!

  Det verkar vara helt ok att hacka ner på oss LCHF:are, men inte tvärtom.

 3. stephi 9 januari, 2012 den 22:53 #

  bra skrivet..intressant

 4. Annette 23 februari, 2012 den 20:08 #

  Det jag tycker är knepigt med olika dieter, som LCHF, är att det är svårt att veta när man äter rätt och får i sig allt kroppen behöver. En dietist kan sätta ihop en dags meny, men jag är tveksam till om jag kan det, LCHF-mässigt och samtidigt näringsrikt. Man kan plocka ut en LCHF-frukost, – lunch och -middag, men vet man inte vad maten innehåller näringsmässigt är det lätt att det blir fel. Jag tror att jag har gjort det misstaget med näringsbrist som följd. Skall skriva om det i min blogg, men i korthet har jag uteslutit potatis, bröd, flingor och bananer till exempel, och nu har jag kaliumbrist. Skall ta nya prover om en vecka, så får vi se om det finns ett samband.

  • Lillnettan 23 februari, 2012 den 22:03 #

   Annette: Du kan använda dig av olika kostverktyg som finns på nätet, gratis eller som betaltjänst. Vissa av dessa räknar ut mängden näringsämnen som maten du äter innehåller. Bra om man vill hålla koll.

   Sen är det väl precis som med all annan kost, vare sig man följer en ”diet” eller ej så gäller det att äta varierat och att välja maten med medvetenhet. Jag tror att gemene man inte har full koll på vad maten innehåller näringsmässigt så det kan nog vara bra att skriva ner vad man äter under någon vecka och sedan kolla upp vad man behöver förändra. Om man vet med sig att man har svårt att få i sig kalium så kan man ur lchf-synpunkt satsa lite extra på gröna bladgrönsaker som tex. spenat, nötter & fröer, kålväxter osv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: