Kanellängd a la Mariann

9 Sep

Igår satt jag i 2 ½ timme och pluggade vägskyltar tills jag blev alldeles mosig. Enda orsaken till att jag höll ut så länge var att jag hade lovat mig själv att jag skulle få en belöning i form av bakning när jag var klar. Jag älskar att baka. 🙂

Följaktligen tillverkades kanellängd i det Strinnholmska residenset. Jag blev väldigt nöjd med resultatet och det var nog det godaste jag bakat hittills.

Receptet är hämtat från Mariann Anderssons bok Baka med LCHF och jag gjorde inga större ändringar. Jag hade inget Sukrin så jag tog vanligt sötningsmedel (typ Canderel) i stället, och så strödde jag över valnötter i stället för flagad mandel. Jag valde också att göra mjöl på blandade nötter (valnöt, hasselnöt, mandel, cashew) i stället för enbart på mandel.

Ett tips när du har att göra med degar av kokosnötsmjöl är att använda ett lätt inoljat evighetsbakplåtspapper; jag tror aldrig att jag hade lyckats med att rulla ihop degen till en kanelsnurra utan det.

Marianns kanellängd

Deg:
30 gram osaltat smör
4 ägg + en extra äggula
3 msk Sötrix flor samt ½ krm Stevia
1 dl kokosnötsmjöl
½ msk malen kardemumma
1 tsk bakpulver

Fyllning:
50 gram osaltat smör
1 dl mandelmjöl (eller mjöl på blandade nötter)
½ tsk vaniljpulver
1 msk kanel
2 msk Sötrix flor samt ½ krm Stevia

Smält smöret till degen. Vispa ägg och sötning pösigt. Blanda fett och äggsmet. Rör ihop de torra ingredienserna till degen och häll ner i äggsmeten.

Smält smöret till fyllningen. Blanda i alla de övriga ingredienserna i smöret.

Bred ut degen på ett lätt inoljat evighetbakplåtspapper (eller vanligt bakplåtspapper) och platta till den. Är degen väldigt kladdig går det enklare om du först väter händerna i kallt vatten. Bred över fyllningen och använd dig av bakplåtspapperet för att rulla ihop degen till en fin rulle.

Jag lyfte helt sonika över hela rullen med bakplåtspapper och allt ner i en bakform för formfranska, penslade med äggvitan som blev över från degen och strödde över krossade valnötter.

Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Låt svalna tills den blir lite ljummen. Enjoy!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: