Lång bloggpaus och brödrecept

5 Mar

Hej på er!

Som ni märker har jag inte skrivit i bloggen på mycket länge. Jag kände mig oerhört omotiverad till allt som hade med bloggen att göra – hitta på rätter som var roliga att visa upp, fota, redigera bilder, skriva inlägg osv. osv. – så jag gjorde bloggen privat. Den fick för ett drygt halvår återgå till att vara min privata receptsamling, precis som den var de första månaderna när bara jag själv kunde läsa den.

Nu, nästan precis på dagen två år efter att jag började med LCHF,  börjar jag känna mig lite mer peppad, och jag hoppas på att orka fixa lite mer med bloggen. Fortfarande främst för min egen skull, men också för att kanske kunna peppa någon annan där ute.

Jag tänkte börja med att dela med mig av ett brödrecept! Som många av er vet så visade Åse/56kilo upp ett recept på kesobröd för ett tag sedan som blivit väldigt populärt. Jag tyckte att det var för lite ”brödigt” så min variant består av mer nötmjöl, vilket förstås gör brödet mer kolhydratsrikt men även mer rikt på mineraler & vitaminer, om man nu bryr sig om sådant. 😉 Jag har gått mer och mer åt att inte räkna kolhydrater fanatiskt, och eftersom jag oftast äter bara två gånger per dag så gör det heller inget om varje måltid då innehåller lite mer kolhydrater (nu låter det som om jag trycker i mig kolisar men det gör jag inte – det är fortfarande lågkolhydratskost). Jag ser mer till kvaliteten i maten och till vad jag får i mig för bra ämnen tillsammans med den än att bara stirra på kolhydraterna. Det fungerar för mig och min kropp.

???????????????????????????????

I alla fall – brödrecept! 🙂

Jag trycker ut degen i en rektangulär ugnsform på kanske 30 x 20 cm, vilket ger fyra rejäla mackor. (Dubbel sats på bilden.)

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med:

½ paket (125 gram) keso
3 ägg
En stor klick creme fraiche eller Philadelphia

Mixa detta till en slät smet.

Blanda…

1 dl kokosnötsmjöl (Aman Prana eller liknande produkt med samma låga kolhydratshalt)
2 dl nötmjöl (antingen färdigt mandelmjöl eller varför inte blandade nötter som du mixat?)
1 msk fiberhusk
3 msk krossade linfrön
3 tsk bakpulver
Kanske lite fibrex om du vill ha en mer grov känsla på brödet

…i en skål. Rör ihop med ägg/kesosmeten så att det blir en geggig deg. Tryck ut den i formen (jag trycker oftast ner ett evighetsbakplåtspapper eller liknande i formen och trycker ut degen med våta händer = minimerat kladd) och grädda tills brödet får fin färg, ca. 20 minuter. Allt går väldigt snabbt och enkelt.

???????????????????????????????

Vill du testa ett annorlunda pålägg kan jag rekommendera denna hemmagjorda ruccolapesto som Tomtens Dotter gjort. Omnomnom!

IMG_4522

Tack för titten!

Ett svar till “Lång bloggpaus och brödrecept”

  1. Majjan 21 mars, 2013 den 21:41 #

    Kul att du har öppnat bloggen igen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: