Marängkaka med hallon

16 Apr

IMG_4686

Det här är en riktigt präktig tantkaka som är skojig att göra. Just nu är jag inne i en bakperiod där det är spännande att testa nytt. Maken får hjälpa mig att äta upp alla bakverk sedan, vilket jag inte tror att han har något emot. Han har förresten slutat gå ner i vikt nu och i stället gått upp ett par kilo, vilket jag är glad för – jag vill inte att han ska behöva hålla tillbaka i träningen utan köra på i det tempo som han mår bra av.

Den här kakan är från Annika Rognebys första bakbok, ”Bakglädje med LCHF”. Många av recepten i boken innehåller stora mängder erythriol (Sukrin/Sötin/Stevia Strö…), vilket känns onödigt. Jag ser att hon tagit till sig av kritiken i sina andra bakböcker, vilket är bra. Hur som helst brukar det gå fint att minska på mängden erythriol och blanda upp med lite extra stevia i stället. Stevia har också en läskig bismak, men blandar man de båda så tar de ut varandra på något sätt tycker jag.

I receptet nedan har jag redan minskat på mängderna en del, men om du vill ha ännu mindre så testa dig fram. Jag är inte säker på hur lite sötning man kan ta vid de tillfällen det gäller att t.ex. vispa maräng, eftersom sötningen måste orka ”bära” ägget, men prova!

Marängkaka med hallon (7 gram kh, ca 1000 kalorier för hela kakan)

0.5 dl erythriol + en gnutta stevia
4 äggulor
75 gram jättemjukt smör
0.5 dl fiberhusk
0.5 tsk vaniljpulver
2 msk grädde
1.5 tsk bakpulver
(Gärna 0.5 dl nötmjöl – ej inräknat i kh eller kalorimängden, men gott)
Ca 1.5 dl hallon
Krydda gärna med kardemumma och/eller kanel

Maräng:
4 äggvitor
0.5 dl erythriol + en gnutta stevia
0.5 tsk ättiksprit

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smeten (allt utom hallonen) och bred ut den i en bakplåtpappersklädd, smord form ca 20 x 30 cm. Häll över hallonen. Vispa marängen (you know the drill: ren skål, rena verktyg, ingen äggula i vitan, vispa tills du kan vända skålen upp och ner) och bred över kakan. Grädda ca 40 minuter i mitten av ugnen och passa kakan så att inte marängen blir för mörk. Täck i så fall med en bit aluminiumfolie.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: