LCHF är ingen bantningsmetod

3 Jun

 Åse/56kilo skriver i sin blogg idag om varför vissa misslyckas med att gå ner i vikt med LCHF – det är ett bra inlägg och jag tänkte ge mina erfarenheter av det hon skriver.

Som kostrådgivaren och kokboksförfattaren Anna Hallén brukar säga är LCHF ingen bantningsmetod. Det är ett sätt att äta. Däremot passar ofta detta sätt att äta bra om man vill gå ner i vikt! Jag tror att det är en viktig distinktion hon gör och jag ska förklara varför.

Jag får ibland mail från bloggläsare som ser att jag gått ner mycket i vikt och som vill att jag ska förse dem med detaljerad info om hur jag äter; gärna en rapport som täcker en hel vecka, minst. Detta för att kunna kopiera mitt ätande. Detta brukar jag alltid säga nej till. Varför? Förutom att det är ett hästjobb (”mellanmål dag 4: 25 gram brie av märket…”) som jag inte har minsta lust att knåpa ihop helt gratis på min fritid (det finns kostrådgivare som kan hjälpa till med menyer, men de tar betalt och vet i gengäld mycket mer om dig, ditt ätande och din livssituation) så tycker jag att det är helt onödigt. Det är ju MIN kropp som har gått ner i vikt med denna mat. Äter du precis samma kanske du går svinhungrig/inte orkar träna/blir äckelmätt/går upp i vikt/hatar maten etc.  Ändå träffar jag ofta på just denna önskan att kunna få en färdig mall att gå efter – och jag tror att det ofta är där som det blir fel.

Det finns en trygghet och enkelhet i att äta Nutrilett, eller att pussla ihop dagarna utifrån ett visst antal givna Points. Du behöver inte tänka så mycket, inte utgå så mycket från dig själv och hur din kropp fungerar. Däremot är LCHF tänkt att göra just detta – utgå från DIN kropp. För vissa fungerar LCHF snabbt och smidigt, kroppen går ner snabbt i vikt med LCHF utan att krångla så värst mycket – som min kropp; jag hittade mitt sätt att äta ganska snabbt. Det är inte dessa som det här inlägget rör utan de som på olika sätt har problem med viktnedgången.

Jag ser många som scannar nätet i jakt på tips som gör viktnedgången med LCHF snabb och effektiv, och jag blir alltid lite beklämd när jag ser sådant. Alltså, självklart ska man ”få lov” att använda LCHF som en viktnedgångsmetod om man vill det (jag gjorde det själv i början), men jag vill poängtera att det inte är grundsyftet med kosten – och därför ”funkar” den inte alltid. Man rasar inte alltid ner i vikt så som man hoppats och skälen till det kan vara vitt skilda. I processen du går igenom för att lära känna sin kropp kan du t.ex. upptäcka efter hand att du behöver äta striktare, att du behöver läsa på mer för att veta vad du sysslar med, att du behöver ta itu med ditt belönings- eller tröstätande eller att du behöver stressa mindre och sova mer för att vågen ska ticka neråt. Kanske äter du rentav rätt, men det som krävs är modet att våga acceptera att inget händer på vågen under ett halvår eller så, eftersom det tar tid att lära vissa sönderbantade kroppar att slappna av och bli trygga nog att till sist våga släppa på fettet. Denna process finns det inga färdiga mallar för utan det som behövs mest är tid, tålamod och självkännedom. 🙂

Det finns inga genvägar till en trygg kropp. Du kan rentav gå upp ett par kilo i vikt i början medan du håller på att lära dig hur du fungerar. Allmänna riktlinjer finns om t.ex. hur mycket fett/proteiner/kolhydrater du kan ligga på procentuellt i ditt dagliga energiintag, hur din tallrik kan se ut vid varje mål och om vilka livsmedel som är bra/sämre, men hur detta fungerar i praktiken på din kropp har bara du facit till.

2 svar till “LCHF är ingen bantningsmetod”

 1. Emma 15 juni, 2013 den 18:43 #

  Åh så bra skrivet! Själv går jag ner ungefär ett kilo i månaden, just för att jag inte är superstrikt och inte se lchf som nåt tillfälligt.

  Förövrigt är jag glad att din blogg är öppen igen, kom ihåg en tid där man möttes av en sida som sade att man inte hade tillgång till den.

  Keep up.

  • Anneth 16 juni, 2013 den 08:40 #

   Tack! Ett kilo i månaden är ju jättebra – kroppen hinner hänga med på vad som sker och blir inte stressad.
   Ja, nu är bloggen öppen på nytt. Jag använde den inte under en period, och då jag märkte att det strömmade in en del skräppost så valde jag att låsa den tills jag på nytt kände lite blogginspiration. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: