Utvärdering, Projekt Eko

27 Okt

Matinköp oktober

Det här landade vi på till sist. Siffrorna i sig säger förstås inte så mycket om man inte jämför med något, så för att ge er en siffra att förhålla er till så kan jag meddela att vi normalt budgeterar 4000 kr i månaden för hushållsvaror (rakblad, hårfärg, dasspapper, värmeljus, glasburkar till skafferiet, krukväxt till balkongen, dammsugarfilter…ja, allt som går att köpa på större matvaruhus).

I tabellen ovan har jag ju enbart räknat på MAT, men om jag ska räkna på alla kostnader som rör hushållet så landar summan på 5987 kr, alltså nästan 6000 kr. Tvåtusen kronor i skillnad.

Stämmer det här? Kan man bara jämföra dessa båda siffror rakt av?

Ska jag vara helt ärlig så landar vi nog sällan på precis 4000 kr en normal månad, utan summan överstigs gärna, från ett par hundralappar och kanske upp mot en tusenlapp extra. Ni vet, man ska gå och handla grädde och kommer hem med fyra fulla matkassar eftersom det var extrapris på karré… 😉 Jag har aldrig riktigt räknat så en exakt summa kan jag inte ge, men en trend är att matpengarna gärna drar iväg över budget. De där 4000 kronorna för en normal månad är alltså ingen siffra huggen i sten.

Ytterligare en aspekt att räkna in är att mycket av maten vi köpt den här månaden finns kvar i frysen; uppskattningsvis ligger mat för ca 500 kr där och väntar. Vi köpte för mycket mat. Allt har inte heller varit ekologiskt utan en stor post är ex. ”Övrigt” med oekologiska varor. Vi har också ätit mycket onödigt som ni ser, jag & maken har knarkat julmust och köpt choklad och annat som så här i efterhand hade kunnat sänka totalkostnaden.

Men – faktum kvarstår. Det blev dyrare när vi försökte öka inköpen av ekologiska varor. Har det varit värt det? Ja. Särskilt ekokött smakar mycket (MYCKET!) godare än ”vanligt” och man mår bra i både mage och sinne av att känna att man handlar med hjärtat, inte bara plånboken. Jag vill investera i detta, för det är en investering i min miljö och i min hälsa.

Vi ska fortsätta hålla koll ett par månader framöver och utvärdera längre fram också, när vi blivit mer varma i kläderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: