Ledsam utveckling

1 Jun

Just nu håller jag den här bloggen privat, som min egen receptsamling (precis så som den fungerade de första månaderna), så jag skriver egentligen enbart för mina egna ögon. Jag blir bara så frustrerad över vad som håller på att hända med LCHF. Det verkar just nu ske ett väldigt testande och experimenterande för att maximera viktnedgång, och trenden går mot ”fettbombning” och uteslutande av massa saker i kosten. Jag kan förstå om man inte vill vräka i sig mandelmjöl och mejerier, men grönsaker?Vad hände med sundhetsperspektivet, tappade vi det på vägen?

Läs Kostologiks och Jills inlägg kring det hela, de uttrycker vad jag vill säga.

När jag går igenom gamla blogginlägg ser jag en förändring även i mitt sätt att tänka; från början var det mycket kolhydratsräknande, mycket kaloriräknande och mycket lyssnande på andra som hållit på längre, sedan blev jag säkrare i mig själv och vågade göra på mitt eget sätt. Periodvis har jag använt mycket sötningsmedel, men det gör jag inte längre. Det är numera ett större fokus här hemma på att äta naturlig mat av hög kvalitet snarare än ”så få kolhydrater som möjligt”. I oktober övergick vi ju till ekologiskt här hemma, och det tänket tillsammans med en LCHF-kost innebär för mig en del kompromisser – jag äter helst säsongsbaserat (godare, bättre för miljön, billigare priser) och under vinterhalvåret innebär det naturligt en del KRAV-märkta rotfrukter. För min del fungerar det, jag blandar upp det med frysta grönsaker som tex. broccoli och det hela känns varierat och bra. Jag bakar betydligt mer sällan men numera använder jag någon matsked honung som sötning, i stället för massa sukrin och stevia. Det fungerar, det också.

Vikten? Just nu väger jag ungefär 6 kilo mer än vad jag egentligen trivs med. Det beror inte på grönsaker utan på att jag, när jag mår bra och är nöjd med livet och mig själv, har lättare för att tänka ”Äsch, idag finns inga regler!” och med gott samvete äta gott lösgodis som om det inte fanns någon morgondag. Jag har fortfarande beteenden kring mat som behöver arbetas på, det är ett ständigt projekt hos mig, men jag känner mig ändå avslappnad kring det hela. Mitt sätt att äta är ändå inarbetat i vardagen och det är de sockerstinna undantagen som gör att jag går upp i vikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: